Tudásbázis

Gyakori kérdések a nyelvvizsgáról
Szerző:

Nyelvvizsga feladatokról

Ma már a nyelvtanulók rengeteg helyen és több formában találhatnak feladatokat. A nyelvvizsgára készülők a bőség zavarában gyakran ide-oda kapkodva megoldanak néhányat, majd nekivágnak a nyelvvizsgának. Az eredményt látván csalódnak, hisz nem sikerült megszerezni a nyelvvizsga-bizonyítványt. Ekkor többnyire újra nekirugaszkodnak ugyanannak a vizsgának vagy másikkal próbálkoznak, hasonló eredménnyel. A sikertelenség oka gyakran a felkészülésben keresendő.

Lépésről lépésre a sikeres vizsgához

1. Ha elérted a szintnek megfelelő a nyelvtudást, ajánlott a tudásodat szintfelmérő teszttel lemérni, valóban tudod-e a tanultakat alkalmazni.

Hasznos információkat találsz weboldalunkon a vizsgaszinteknél!

2. Válaszd ki a számodra megfelelő nyelvvizsgát!

Olvasd el figyelmesen:

Melyik vizsgatípus való neked?

Nyelvvizsgatípusok

3. Készülj célzottan a kiválasztott vizsgára!

Ha segítségre van szükséged, olyan tapasztalattal rendelkező nyelvtanárokhoz, nyelviskolákhoz fordulj, akik ismerik a választott nyelvvizsga követelményeit, feladattípusait és értékelését!

4. Szerezd be az adott vizsgatípushoz a nyelvvizsgarendszer által javasolt felkészítő kiadványt, amit legtöbbször a weboldalukon megtalálsz!

Pl. telc vizsga esetén:

Ezek segítségével

5. Tanulmányozd a vizsgarendszer honlapját!

Itt is közzétesznek az éles vizsgához hasonló mintafeladatsort, melyet hasznos megoldani. Így nem a vizsgán fogsz szembesülni először a feladatokkal, hanem ott már rutinosan oldod meg azokat.

A telc mintafeladatsorokat itt találod: https://telc.hu/mintafeladatok/

Érdemes megnézni a feladatok értékelését is:

  • Melyik feladattal mennyi pontszámot lehet elérni?
  • Melyek az értékesebb válaszok?
Versenyfutás az idővel

Nézz utána, mennyi idő áll rendelkezésre a megoldásra, hiszen a sikeres vizsgához elengedhetetlen a jó időbeosztás is! Miután kellõ rutint szereztél a mintafeladatsorok megoldásában, bizonyára elegendő lesz az idő az éles vizsgán.

Mintavideók

A szóbeli vizsga sok középiskolás korú vizsgázót félelemmel tölt el.

  • Életed elsõ (nyelv)vizsgája?
  • Nem tudod mi vár rád?
  • Hogyan zajlik a beszédkészség vizsgarész?
  • Milyen a páros vizsga?

Segítségedre lesznek a felkészülésnél a mintavideók, melyek egy éles vizsgahelyzetet mutatnak be a mintafeladatsor szóbeli gyakorlatainak megoldásával. Tekintsd meg õket, így már magabiztosabb leszel a vizsgán!

A szóbeli telc vizsgák mintavideóit a megfelelõ szintû vizsgát kiválasztva itt találod:

https://youtube.com/telc

6. A nyelvvizsga sikeressége

Tájékozódj, melyik vizsgarészbõl mennyi pontot kell elérned! A sikeres vizsgához meg kell szerezned az összes pontszám 60 %-át oly módon, hogy minden készségbõl minimum 40%-ot elérj (olvasott szövegértés, íráskészség, beszédértés, beszédkészség). A nyelvi elemek nem készség, csak az összpontszámba számít bele!

Bõvebben: Vizsgaszabályzat

7. Vizsgaidõpont kiválasztása.

Jelentkezz időben a vizsgára! Számíts rá, hogy a vizsganapot követõen nemcsak az eredmény közlésére kell várnod, hanem ezt követõen a bizonyítvány kiállítása is idõt vesz igénybe!

A telc vizsga idõpontjait itt találod:

Szerző:

Témák:

Ajánlott tartalmak:

10 tipikus hiba a nyelvvizsgán

#1 A 20 perc felkészülési idővel nem mindig sikerül jól gazdálkodni. Középfokon a beszédkészség vizsga előtt van 20 perc felkészülési időd. Jegyzetelhetsz és a jegyzeteidet …

Részletek →
Mennyi ideig tart a nyelvvizsga?

Az írásbeli vizsga 9:30-kor kezdődik. Az olvasott szövegértésre és a nyelvi elemekre 90 perc áll a vizsgázó rendelkezésére. A levélírás (2 levél) 60 percig tart. …

Részletek →
Melyik nyelvvizsgát válasszam?

Nézd meg, melyik nyelvvizsgatípus való neked! Segítünk eligazodni a nyelvvizsgák útvesztõjében! Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, így könnyítve a vizsgák közti tájékozódást. Tippeket, jó tanácsokat is …

Részletek →

Címkék:

Lépjen velünk kapcsolatba: