Tudásbázis

Gyakori kérdések a nyelvvizsgáról
Szerző:

Miben egyformák, miben különböznek a nyelvvizsgák?

Akkreditált hazai vagy nemzetközi vizsga?
Akkreditált nyelvvizsga

A magyar állam által elismert vizsga pl.: a felsõoktatási felvételinél többletpontokhoz, diploma átvételéhez beszámítható stb…. Ezek között vannak hazai (pl.: BME, Origo nyelvvizsga, Pannon nyelvvizsga, Euro vizsga stb.) és külföldi (pl.: telc nemzetközi nyelvvizsga, Goethe, ÖSD stb.) fejlesztésűek is.

Nemzetközi nyelvvizsga

Mivel az Európai Unió egységesen jogilag nem szabályozza a nyelvvizsgák elfogadását, így olyan nyelvvizsga nincs, ami minden államban azonos módon elismert lenne. Tehát országonként eltérő lehet egy-egy nyelvvizsgarendszer által kibocsájtott bizonyítvány elfogadása.

Számos nyelvvizsgát azonban több országban is elfogadnak, így nemzetközi elismertséget vívtak ki maguknak. Melyik vizsgát hol, mihez fogadják el, erről érdemes a vizsgaválasztás előtt tájékozódni.

Megoldás a telc, ami kettõ az egyben!

Mit jelent ez? Mi ebben a jó? Két, akkreditált és nemzetközi, bizonyítványt is szerezhetsz egy vizsgával!

Nemzetközi és magyar nyelvvizsga-bizonyítvány

A külföldi fejlesztésű telc nyelvvizsgarendszer több mint 50 éves múltra tekint vissza, vizsgáit hazánkban is elismerik. Világszerte 25 országban tesznek telc vizsgát.

A telc történetéről itt olvashatsz: https://telc.hu/a-telc-tortenete/

Vizsgahelyekről itt: https://www.telc.net/en/candidates/find-examination-centre.html

Tervezz hosszútávra!

Sokan az egyetemi felvételire készüléskor szembesülnek azzal, hogy plusz pontokért nyelvvizsgát kell tenniük. Ekkor gyakran hallani a tanulóktól: Mindegy milyen nyelvvizsga, csak járjon érte felvételinél többletpont!

Jó tanács: Ne csak a jelenben gondolkozz, a nyelvtudásod és a róla szerzett nyelvvizsga-bizonyítvány a jövőbe való befektetés! A késõbbiekben, már az egyetemi évek alatt és annak befejeztével a munkaerõpiacon megmutatkozik az akkreditált és egyben nemzetközi nyelvvizsga előnye:

  • a hazánkban működő külföldi vállalatoknál: gyakorlat, ösztöndíjak, tanulmányutak, munkavállalás,
  • külföldön: egyetemi tanulmányok, munkavállalás, letelepedés esetén.

Példa:

Külföldön, német nyelvterületen a külföldi munkavállalók részére az orvosi, ápolói munka végzésének feltétele lehet a megfelelõ telc nyelvvizsga megszerzése. Így, ha egészségügyi szakirányba tervezel továbbtanulni, e vizsga választásával a késõbbiekben jelentõsen egyszerűbb lesz a végzettséged külföldi elfogadtatása.

Ha szeretnéd, hogy nyelvtudásodat a késõbbiekben minél szélesebb körben is elismerjék, akkor érdemes akkreditált (hazánkban elfogadott) és egyben nemzetközi elismertségű nyelvvizsgát választani, pl. egy sikeres komplex telcvizsgával két bizonyítványt szerezhetsz! Az önéletrajzodban feltüntetett nemzetközi minõsítés hitelesen igazolja nyelvtudásodat, ezáltal növelheted az esélyedet a nemzetközi színtéren is.

Elismertségéről itt tájékozódhatsz:

https://telc.hu/ha-tobb-kell-itthon-es-kulfoldon/

https://www.telc.net/en/decision-makers/recognition.html

Nyelvvizsgadíjak

Hasonlítsd össze az egy (Magyarországon érvényes) bizonyítványt adó vizsgák díjait a kettő (magyar és nemzetközi) bizonyítványt is adó (pl. telc vizsga) díjával! Ez a legnépszerûbb általános B2-es vizsgák esetében így néz ki jelenleg:

BME: 30.000 Ft.

Origó: 33.000 Ft

Pannon: 28.000 Ft+ 2000-3500 Ft regisztrációs díj

telc: 37.800 Ft.

Látható, hogy közel hasonló vizsgadíjért érdemesebb a két bizonyítványt adó telc vizsgát választani.

Szerző:

Témák:

Ajánlott tartalmak:

10 tipikus hiba a nyelvvizsgán

#1 A 20 perc felkészülési idővel nem mindig sikerül jól gazdálkodni. Középfokon a beszédkészség vizsga előtt van 20 perc felkészülési időd. Jegyzetelhetsz és a jegyzeteidet …

Részletek →
Mennyi ideig tart a nyelvvizsga?

Az írásbeli vizsga 9:30-kor kezdődik. Az olvasott szövegértésre és a nyelvi elemekre 90 perc áll a vizsgázó rendelkezésére. A levélírás (2 levél) 60 percig tart. …

Részletek →
Melyik nyelvvizsgát válasszam?

Nézd meg, melyik nyelvvizsgatípus való neked! Segítünk eligazodni a nyelvvizsgák útvesztõjében! Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, így könnyítve a vizsgák közti tájékozódást. Tippeket, jó tanácsokat is …

Részletek →

Címkék:

Lépjen velünk kapcsolatba: