Tudásbázis

Gyakori kérdések a nyelvvizsgáról
Szerző:

Könnyű nyelvvizsga?

Egy nyelvvizsga nem lehet könnyű vagy nehéz. Lehet ugyan egy vizsgát könnyűnek feltüntetni marketing célokból, de ez félrevezető, mert a valóságban standardizált, szigorú európai (Közös Európai Referenciakeret) és speciális magyar (a Nyelvvizsga Akkreditációs Központ Nyelvvizsga Akkreditációs Kézikönyve) normák írják pontosan elő, hogy egy nyelvvizsgarendszer milyen tudást vár el, és azt hogyan méri, értékeli a vizsgákon. Ezeket utólag statisztikai elemzésekkel a hatóságok ellenőrzik. Tehát a nehézségi (vagy ½könnyûségi½) előírások mindegyik nyelvvizsgára ugyanazok!

Egy nyelvvizsga feladatai nehézségi fok szempontjából eltérőek lehetnek, mivel nincs két egyforma feladat. Ugyanúgy egy vizsgázó nyelvi készségei, kompetenciái között is van különbség, lehet az egyikből erõsebb, a másikból gyengébb, de az adott szintű kompetenciákkal mindenképpen rendelkeznie kell.

A vizsgázók is különbözőek. Van, akinek a szóbeli készsége jobb, van, akinek az írásbeli. Van, aki szereti a nyelvtant, van, aki írni szeret, van, aki – hibákkal ugyan -, de gyorsan és érhetõen kommunikál. Hogy egy vizsga könnyű vagy nehéz, az a vizsgázó személyiségétõl, felkészültségétõl, érdeklõdési körétől és még számos más tényezõtõl függ.

A telc nyelvvizsga rendszerben a nyelvi kompetencia mérésének és értékelésének fő szempontja, hogy a kommunikáció sikeres-e vagy sem. A telc filozófiája: azt értékeljük mit tud a vizsgázó, nem pedig azt, hogy mit nem tud. A telc vizsgák alapvetően a kommunikációs cél megvalósulásának mértékét és annak sikerességét mérik. A szóbeli vizsgák párban zajlanak, ami nagyban csökkenti a vizsgákon egyébként természetes lámpalázat, feszültséget.

Instrukciók anyanyelven?

A gyakorlatban a nyelvváltás megzavarhatja, kizökkentheti a vizsgázót az idegen nyelvű környezetből, esetleg idõveszteséggel is járhat. A telcvizsga minden feladatot a célnyelven fogalmaz meg. Egyszerûen és érthetõen.

Szótárhasználat?

Sokéves tapasztalatunk, hogy a szótárhasználat a vizsgázónak hamis biztonságot jelenthet, segíthet, de akadályozhat is, a vizsgázó túl sok időt tölt el a szótározással, és végül olyan feladatokra sem jut ideje, amelyeket pedig könnyedén megoldott volna. Az idõbeosztás a vizsgastratégia fontos eleme.

Hallás utáni értés: a szöveg többszöri meghallgatása?

A vizsgajavítás során kiderült, hogy sok vizsgázó az első meghallgatás után rögzített helyes válaszokat a második (vagy harmadik) meghallgatás után rosszra javítja. A telc vizsgán egyszer, jól artikulált, a célcsoportnak megfelelő témákat feldolgozó szövegeket hallgat meg a vizsgázó.

Valljuk, hogy az idegen nyelv ismerete egy olyan különleges tudás, ami a hibák és hiányosságok ellenére is értékes és megfelelõ, ha lehetõvé teszi a nyelvhasználók közötti sikeres kommunikációt.
A vizsgázók biztosak lehetnek abban, hogy a telc minősítés garantálja a használható nyelvtudást és a nemzetközi elismertséget.

Szerző:

Témák:

Ajánlott tartalmak:

10 tipikus hiba a nyelvvizsgán

#1 A 20 perc felkészülési idővel nem mindig sikerül jól gazdálkodni. Középfokon a beszédkészség vizsga előtt van 20 perc felkészülési időd. Jegyzetelhetsz és a jegyzeteidet …

Részletek →
Mennyi ideig tart a nyelvvizsga?

Az írásbeli vizsga 9:30-kor kezdődik. Az olvasott szövegértésre és a nyelvi elemekre 90 perc áll a vizsgázó rendelkezésére. A levélírás (2 levél) 60 percig tart. …

Részletek →
Melyik nyelvvizsgát válasszam?

Nézd meg, melyik nyelvvizsgatípus való neked! Segítünk eligazodni a nyelvvizsgák útvesztõjében! Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, így könnyítve a vizsgák közti tájékozódást. Tippeket, jó tanácsokat is …

Részletek →

Címkék:

Lépjen velünk kapcsolatba: