Tudásbázis

Gyakori kérdések a nyelvvizsgáról
Szerző:

Könnyű nyelvvizsga?

 Egy nyelvvizsga nem lehet könnyű vagy nehéz. Lehet ugyan egy vizsgát könnyűnek feltüntetni marketing célokból, de ez félrevezető, mert a valóságban standardizált, szigorú európai (Közös Európai Referenciakeret) és speciális magyar (a Nyelvvizsga Akkreditációs Központ Nyelvvizsga Akkreditációs Kézikönyve) normák írják pontosan elő, hogy egy nyelvvizsgarendszer milyen tudást vár el, és azt hogyan méri, értékeli a vizsgákon. Ezeket utólag statisztikai elemzésekkel a hatóságok ellenőrzik. Tehát a nehézségi (vagy ˝könnyűségi˝) előírások mindegyik nyelvvizsgára ugyanazok!

Egy nyelvvizsga feladatai nehézségi fok szempontjából eltérőek lehetnek, mivel nincs két egyforma feladat. Ugyanúgy egy vizsgázó nyelvi készségei, kompetenciái között is van különbség, lehet az egyikből erősebb, a másikból gyengébb, de az adott szintű kompetenciákkal mindenképpen rendelkeznie kell.

A vizsgázók is különbözőek. Van, akinek a szóbeli készsége jobb, van, akinek az írásbeli. Van, aki szereti a nyelvtant, van, aki írni szeret, van, aki – hibákkal ugyan -, de gyorsan és érhetően kommunikál. Hogy egy vizsga könnyű vagy nehéz, az a vizsgázó személyiségétől, felkészültségétől, érdeklődési körétől és még számos más tényezőtől függ.

A telc nyelvvizsga rendszerben a nyelvi kompetencia mérésének és értékelésének fő szempontja, hogy a kommunikáció sikeres-e vagy sem. A telc filozófiája: azt értékeljük mit tud a vizsgázó, nem pedig azt, hogy mit nem tud. A telc vizsgák alapvetően a kommunikációs cél megvalósulásának mértékét és annak sikerességét mérik. A szóbeli vizsgák párban zajlanak, ami nagyban csökkenti a vizsgákon egyébként természetes lámpalázat, feszültséget.

Instrukciók anyanyelven?

A gyakorlatban a nyelvváltás megzavarhatja, kizökkentheti a vizsgázót az idegen nyelvű környezetből, esetleg időveszteséggel is járhat. A telcvizsga minden feladatot a célnyelven fogalmaz meg. Egyszerűen és érthetően.

Szótárhasználat?

Sokéves tapasztalatunk, hogy a szótárhasználat a vizsgázónak hamis biztonságot jelenthet, segíthet, de akadályozhat is, a vizsgázó túl sok időt tölt el a szótározással, és végül olyan feladatokra sem jut ideje, amelyeket pedig könnyedén megoldott volna. Az időbeosztás a vizsgastratégia fontos eleme.

Hallás utáni értés: a szöveg többszöri meghallgatása?

A vizsgajavítás során kiderült, hogy sok vizsgázó az első meghallgatás után rögzített helyes válaszokat a második (vagy harmadik) meghallgatás után rosszra javítja. A telc vizsgán egyszer, jól artikulált, a célcsoportnak megfelelő témákat feldolgozó szövegeket hallgat meg a vizsgázó.

Valljuk, hogy az idegen nyelv ismerete egy olyan különleges tudás, ami a hibák és hiányosságok ellenére is értékes és megfelelő, ha lehetővé teszi a nyelvhasználók közötti sikeres kommunikációt.
A vizsgázók biztosak lehetnek abban, hogy a telc minősítés garantálja a használható nyelvtudást és a nemzetközi elismertséget.

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: email
Email
Megosztás itt: print
Print
Megosztás itt: whatsapp
WhatsApp

Szerző:

Lépjen velünk kapcsolatba: