Tudásbázis

Gyakori kérdések a nyelvvizsgáról
Szerző:

Könnyű nyelvvizsga?

 Egy nyelvvizsga nem lehet könnyű vagy nehéz. Lehet ugyan egy vizsgát könnyűnek feltüntetni marketing célokból, de ez félrevezető, mert a valóságban standardizált, szigorú európai (Közös Európai Referenciakeret) és speciális magyar (a Nyelvvizsga Akkreditációs Központ Nyelvvizsga Akkreditációs Kézikönyve) normák írják pontosan elő, hogy egy nyelvvizsgarendszer milyen tudást vár el, és azt hogyan méri, értékeli a vizsgákon. Ezeket utólag statisztikai elemzésekkel a hatóságok ellenőrzik. Tehát a nehézségi (vagy ˝könnyűségi˝) előírások mindegyik nyelvvizsgára ugyanazok!

Egy nyelvvizsga feladatai nehézségi fok szempontjából eltérőek lehetnek, mivel nincs két egyforma feladat. Ugyanúgy egy vizsgázó nyelvi készségei, kompetenciái között is van különbség, lehet az egyikből erősebb, a másikból gyengébb, de az adott szintű kompetenciákkal mindenképpen rendelkeznie kell.

A vizsgázók is különbözőek. Van, akinek a szóbeli készsége jobb, van, akinek az írásbeli. Van, aki szereti a nyelvtant, van, aki írni szeret, van, aki – hibákkal ugyan -, de gyorsan és érhetően kommunikál. Hogy egy vizsga könnyű vagy nehéz, az a vizsgázó személyiségétől, felkészültségétől, érdeklődési körétől és még számos más tényezőtől függ.

A telc nyelvvizsga rendszerben a nyelvi kompetencia mérésének és értékelésének fő szempontja, hogy a kommunikáció sikeres-e vagy sem. A telc filozófiája: azt értékeljük mit tud a vizsgázó, nem pedig azt, hogy mit nem tud. A telc vizsgák alapvetően a kommunikációs cél megvalósulásának mértékét és annak sikerességét mérik. A szóbeli vizsgák párban zajlanak, ami nagyban csökkenti a vizsgákon egyébként természetes lámpalázat, feszültséget.

Instrukciók anyanyelven?

A gyakorlatban a nyelvváltás megzavarhatja, kizökkentheti a vizsgázót az idegen nyelvű környezetből, esetleg időveszteséggel is járhat. A telcvizsga minden feladatot a célnyelven fogalmaz meg. Egyszerűen és érthetően.

Szótárhasználat?

Sokéves tapasztalatunk, hogy a szótárhasználat a vizsgázónak hamis biztonságot jelenthet, segíthet, de akadályozhat is, a vizsgázó túl sok időt tölt el a szótározással, és végül olyan feladatokra sem jut ideje, amelyeket pedig könnyedén megoldott volna. Az időbeosztás a vizsgastratégia fontos eleme.

Hallás utáni értés: a szöveg többszöri meghallgatása?

A vizsgajavítás során kiderült, hogy sok vizsgázó az első meghallgatás után rögzített helyes válaszokat a második (vagy harmadik) meghallgatás után rosszra javítja. A telc vizsgán egyszer, jól artikulált, a célcsoportnak megfelelő témákat feldolgozó szövegeket hallgat meg a vizsgázó.

Valljuk, hogy az idegen nyelv ismerete egy olyan különleges tudás, ami a hibák és hiányosságok ellenére is értékes és megfelelő, ha lehetővé teszi a nyelvhasználók közötti sikeres kommunikációt.
A vizsgázók biztosak lehetnek abban, hogy a telc minősítés garantálja a használható nyelvtudást és a nemzetközi elismertséget.

Szerző:

Témák:

Ajánlott tartalmak:

Melyik nyelvvizsgát válaszam?

Nézd meg, melyik nyelvvizsgatípus való neked! Segítünk eligazodni a nyelvvizsgák útvesztőjében! Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, így könnyítve a vizsgák közti tájékozódást. Tippeket, jó tanácsokat is …

Részletek →
Nyelvvizsgatípusok

Egynyelvű vagy kétnyelvű vizsga Felvételinél a többletpontokhoz vagy diploma megszerzéséhez mindkét vizsga elfogadott. Mi a különbség? Az egynyelvű vizsga négy készséget mér: olvasáskészség, íráskészség, beszédértés, …

Részletek →
Nyelvvizsga feladatok

Ma már a nyelvtanulók rengeteg helyen és több formában találhatnak feladatokat. A nyelvvizsgára készülők a bőség zavarában gyakran ide-oda kapkodva megoldanak néhányat, majd nekivágnak a …

Részletek →

Címkék:

Ajánlott kiadványok:

Minden egy könyvben: az összes tipp, a felkészítő feladatok, mintateszt, letölthető hanganyag. Használható csoportos és egyéni nyelvtanuláshoz.

A tippek a levélíráshoz abban segítenek a vizsgára készülőknek, hogy kifejezetten az írásbeli kifejezési készségüket fejlesszék, és ezáltal jobb eredményt érjenek el a telc angol B2 vizsgán.

Ideális kiegészítő anyag német B2 szintű tanulók számára, hogy elmélyítsék nyelvtani ismereteiket, és ezáltal nagyobb önbizalmat szerezzenek a kommunikációban.

Az Einfach weiter Deutsch B2 a német telc B2 vizsgára készülők számára készült kiadványunk.

Lépjen velünk kapcsolatba: