Tudásbázis

Gyakori kérdések a nyelvvizsgáról
Szerző:

Nyelvvizsgatípusok

Egynyelvű vagy kétnyelvű vizsga

Felvételinél a többletpontokhoz vagy diploma megszerzéséhez mindkét vizsga elfogadott. Mi a különbség?

Az egynyelvű vizsga négy készséget mér: olvasáskészség, íráskészség, beszédértés, beszédkészség.

A kétnyelvű vizsga az előző négy készségen felül még egy ötödik készséget is vizsgál, a közvetítési készséget. Itt elvárás az anyanyelv és a célnyelv közti információközvetítés is.

Írásbeli szóbeli komplex vizsga

A komplex vizsga szóbeli és írásbeli részből áll, ekkor mind a négy készség mérésére sor kerül (olvasáskészség, íráskészség, beszédértés és beszédkészség)

Többségében erre vizsgára lesz szükséged. Ekkor pl. a telc vizsga esetében egy vizsganapon teszed az írásbeli és a szóbeli vizsgát is.

Az írásbeli részvizsga csak az olvasáskészséget és az íráskészséget, a szóbeli részvizsga pedig a beszédértést és a beszédkészséget méri.

Felkészülésedet megoszthatod külön az írásbeli és a szóbeli vizsgarészekre is, ebben az esetben két külön részvizsgára kell jelentkezned, két általad választott vizsgaidőpontban. Az azonos nyelvből azonos szinten szerzett (pl. mindkettő B2) külön írásbeli és külön szóbeli részvizsga-bizonyítvány automatikusan komplex nyelvvizsga-bizonyítványnak minősül, függetlenül a két vizsga között eltelt időtől. A részvizsga bizonyítvány akár két eltérõ akkreditált nyelvvizsgarendszerben is megszerezhető. Mindkét bizonyítvány birtokában nincs egyéb tennivalód, csak figyelni arra, hogy felhasználásakor pl.: felvételinél mindkettõt fel kell tölteni, hiszen csak együtt számítanak komplexnek.

A szaknyelvi részvizsgák vagy egyéb vizsgák egyesítéséről bővebben itt tájékozódhatsz:

https://nyak.oh.gov.hu/doc/abc/default.asp

Komplex vizsga előnyei:
  1. Vizsgadíja kedvezőbb

Érdemes összevetni a vizsgadíjakat, hiszen anyagilag jobban jársz, ha komplex vizsgára jelentkezel, mintha külön írásbelizel és szóbelizel.

Pl.: B2 szintû vizsga esetén:

  • írásbeli: 23.800 Ft + szóbeli: 22.800 Ft = 46.600 Ft
  • komplex vizsga: 36.800 Ft

Vizsgadíjak részletesebben: https://telc.hu/vizsgadij/

  1. A telc nyelvvizsgával nemzetközi telc bizonyítványt is szerezhetsz.

Sikeres komplex vizsga esetén automatikusan megkapod a magyar nyelvvizsga-bizonyítvány mellé a nemzetközi bizonyítványt is, hiszen nemzetközileg így elismert a nyelvtudásod. Ha külön teszed le az írásbeli vagy a szóbeli vizsgát, e helyett eredménylapot kapsz a magyar bizonyítványod mellé. Két sikeres részvizsga esetén is igényelhetõ nemzetközi bizonyítvány.

  1. Egy vizsganapon teheted

A komplex vizsgára csak egy napot kell rászánni. Így időt és pénzt spórolhatsz meg. Délelőtt kerül lebonyolításra az írásbeli vizsgarész (9.30-12.00 óra), majd ezt követi délután a szóbeli vizsga. Külön írásbeli és szóbeli vizsga esetén viszont két külön vizsganapon vizsgázol.

 Mentesség

Elõfordul, hogy a középiskolai tanulmányok során a tanuló szakértói vélemény alapján az értékelésnél valamilyen mentességre vagy különleges eljárásra vagy jogosult (pl.: diszgráfia, diszlexia esetén stb.).

Kérheted-e hasonlóképpen a felmentést nyelvvizsgán is?

Mivel a nyelvvizsgák esetében előírás, hogy minden készséget mérjenek, ezért a vizsgaközpontok a teljes írásbeli vagy szóbeli vizsgarész alól felmentést nem adhatnak. Mentesség ügyében tájékozódj az adott felsõoktatási intézménynél. Elképzelhetõ, hogy csak az egyik részvizsgát kell megszerezned.

Azonban minden vizsgaközpontnak biztosítania kell a fogyatékossággal élőknek a nekik megfelelõ körülményeket az esélyegyenlőség érdekében. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vizsgázó pl.: több felkészülési időt kaphat, a beszédértés vagy olvasott szöveg értése esetén speciális körülmények biztosíthatók, hogy a szöveg jobban látható vagy hallható legyen számára stb.

Fontos! A kedvezményre jogosító igényedet

  • jelezd idejében (lásd vizsgaszabályzat) a nyelvvizsgára való jelentkezéskor!
  • igazold a jogszabályban elõírt, érvényes szakértői szakvéleménnyel!

Ezekrõl a telc vizsgák esetében itt olvashatsz:

Szerző:

Témák:

Ajánlott tartalmak:

10 tipikus hiba a nyelvvizsgán

#1 A 20 perc felkészülési idővel nem mindig sikerül jól gazdálkodni. Középfokon a beszédkészség vizsga előtt van 20 perc felkészülési időd. Jegyzetelhetsz és a jegyzeteidet …

Részletek →
Mennyi ideig tart a nyelvvizsga?

Az írásbeli vizsga 9:30-kor kezdődik. Az olvasott szövegértésre és a nyelvi elemekre 90 perc áll a vizsgázó rendelkezésére. A levélírás (2 levél) 60 percig tart. …

Részletek →
Melyik nyelvvizsgát válasszam?

Nézd meg, melyik nyelvvizsgatípus való neked! Segítünk eligazodni a nyelvvizsgák útvesztõjében! Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, így könnyítve a vizsgák közti tájékozódást. Tippeket, jó tanácsokat is …

Részletek →

Címkék:

Lépjen velünk kapcsolatba: