Tudásbázis

Gyakori kérdések a nyelvvizsgáról
Szerző:

Nyelvvizsga feladatok

Ma már a nyelvtanulók rengeteg helyen és több formában találhatnak feladatokat. A nyelvvizsgára készülők a bőség zavarában gyakran ide-oda kapkodva megoldanak néhányat, majd nekivágnak a nyelvvizsgának. Az eredményt látván csalódnak, hisz nem sikerült megszerezni a nyelvvizsga-bizonyítványt. Ekkor többnyire újra nekirugaszkodnak ugyanannak a vizsgának vagy másikkal próbálkoznak, hasonló eredménnyel. A sikertelenség oka gyakran a felkészülésben keresendő.

Lépésről lépésre a sikeres vizsgához

1. Ha elérted a szintnek megfelelő a nyelvtudást, ajánlott a tudásodat szintfelmérő teszttel lemérni, valóban tudod-e a tanultakat alkalmazni.

Hasznos információkat találsz weboldalunkon a vizsgaszinteknél!

2. Válaszd ki a számodra megfelelő nyelvvizsgát!

Olvasd el figyelmesen:

Melyik vizsgatípus való neked?

Nyelvvizsgatípusok

3. Készülj célzottan a kiválasztott vizsgára!

Ha segítségre van szükséged, olyan tapasztalattal rendelkező nyelvtanárokhoz, nyelviskolákhoz fordulj, akik ismerik a választott nyelvvizsga követelményeit, feladattípusait és értékelését!

4. Szerezd be az adott vizsgatípushoz a nyelvvizsgarendszer által javasolt felkészítő kiadványt, amit legtöbbször a weboldalukon megtalálsz!

Pl. telc vizsga esetén:

Ezek segítségével

5. Tanulmányozd a vizsgarendszer honlapját!

Itt is közzétesznek az „éles” vizsgához hasonló mintafeladatsort, melyet hasznos megoldani. Így nem a vizsgán fogsz szembesülni először a feladatokkal, hanem ott már rutinosan oldod meg azokat.

A telc mintafeladatsorokat itt találod: https://telc.hu/mintafeladatok/

Érdemes megnézni a feladatok értékelését is:

  • Melyik feladattal mennyi pontszámot lehet elérni?
  • Melyek az „értékesebb” válaszok?
Versenyfutás az idővel

Nézz utána, mennyi idő áll rendelkezésre a megoldásra, hiszen a sikeres vizsgához elengedhetetlen a jó időbeosztás is! Miután kellő rutint szereztél a mintafeladatsorok megoldásában, bizonyára elegendő lesz az idő az éles vizsgán.

Mintavideók

A szóbeli vizsga sok középiskolás korú vizsgázót félelemmel tölt el.

  • Életed első (nyelv)vizsgája?
  • Nem tudod mi vár rád?
  • Hogyan zajlik a beszédkészség vizsgarész?
  • Milyen a páros vizsga?

Segítségedre lesznek a felkészülésnél a mintavideók, melyek egy éles vizsgahelyzetet mutatnak be a mintafeladatsor szóbeli gyakorlatainak megoldásával. Tekintsd meg őket, így már magabiztosabb leszel a vizsgán!

A szóbeli telc vizsgák mintavideóit a megfelelő szintű vizsgát kiválasztva itt találod:

https://youtube.com/telc

6. A nyelvvizsga sikeressége

Tájékozódj, melyik vizsgarészből mennyi pontot kell elérned! A sikeres vizsgához meg kell szerezned az összes pontszám 60 %-át oly módon, hogy minden készségből minimum 40%-ot elérj (olvasott szövegértés, íráskészség, beszédértés, beszédkészség). A nyelvi elemek nem készség, csak az összpontszámba számít bele!

Bővebben: Vizsgaszabályzat

7. Vizsgaidőpont kiválasztása.

Jelentkezz időben a vizsgára! Számíts rá, hogy a vizsganapot követően nemcsak az eredmény közlésére kell várnod, hanem ezt követően a bizonyítvány kiállítása is időt vesz igénybe!

A telc vizsga időpontjait itt találod:

Szerző:

Témák:

Ajánlott tartalmak:

Melyik nyelvvizsgát válaszam?

Nézd meg, melyik nyelvvizsgatípus való neked! Segítünk eligazodni a nyelvvizsgák útvesztőjében! Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, így könnyítve a vizsgák közti tájékozódást. Tippeket, jó tanácsokat is …

Részletek →
Nyelvvizsgatípusok

Egynyelvű vagy kétnyelvű vizsga Felvételinél a többletpontokhoz vagy diploma megszerzéséhez mindkét vizsga elfogadott. Mi a különbség? Az egynyelvű vizsga négy készséget mér: olvasáskészség, íráskészség, beszédértés, …

Részletek →
Nyelvvizsga feladatok

Ma már a nyelvtanulók rengeteg helyen és több formában találhatnak feladatokat. A nyelvvizsgára készülők a bőség zavarában gyakran ide-oda kapkodva megoldanak néhányat, majd nekivágnak a …

Részletek →

Címkék:

Ajánlott kiadványok:

Minden egy könyvben: az összes tipp, a felkészítő feladatok, mintateszt, letölthető hanganyag. Használható csoportos és egyéni nyelvtanuláshoz.

A tippek a levélíráshoz abban segítenek a vizsgára készülőknek, hogy kifejezetten az írásbeli kifejezési készségüket fejlesszék, és ezáltal jobb eredményt érjenek el a telc angol B2 vizsgán.

Ideális kiegészítő anyag német B2 szintű tanulók számára, hogy elmélyítsék nyelvtani ismereteiket, és ezáltal nagyobb önbizalmat szerezzenek a kommunikációban.

Az Einfach weiter Deutsch B2 a német telc B2 vizsgára készülők számára készült kiadványunk.

Lépjen velünk kapcsolatba: