Tudásbázis

Gyakori kérdések a nyelvvizsgáról

Szerző:

Melyik nyelvvizsgát válasszam?

Nézd meg, melyik nyelvvizsgatípus való neked!

Segítünk eligazodni a nyelvvizsgák útvesztõjében! Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, így könnyítve a vizsgák közti tájékozódást.

Tippeket, jó tanácsokat is olvashatsz, hogy sikerüljön kiválasztanod a saját tudásodnak és célodnak megfelelõbb nyelvvizsgát.

Akkreditált vagy nemzetközi vizsga?
Akkreditált nyelvvizsga

A magyar állam által elismert vizsga pl.: a felsõoktatási felvételinél többletpontokhoz, diploma átvételéhez beszámítható stb…. Ezek között vannak hazai (pl.: BME, Origo nyelvizsga, Pannon nyelvvizsga, Euro nyelvvizsga stb.) és külföldi (pl.: telc nyelvvizsga, Goethe, ÖSD stb.) fejlesztésûek is.

Nemzetközi nyelvvizsga

Mivel az Európai Unió egységesen jogilag nem szabályozza a nyelvvizsgák elfogadását, így olyan nyelvvizsga nincs, ami minden államban azonos módon elismert lenne. Tehát országonként eltérõ lehet egy-egy nyelvvizsgarendszer által kibocsájtott bizonyítvány elfogadása.

Számos nyelvvizsgát azonban több országban is elfogadnak, így nemzetközi elismertséget vívtak ki maguknak. Melyik vizsgát hol, mihez fogadják el, errõl érdemes vizsgaválasztás elõtt tájékozódni.

Megoldás a telc, ami kettõ az egyben.

Mit jelent ez? Mi ebben a jó? Két, akkreditált és nemzetközi, bizonyítványt is szerezhetsz egy vizsgával!

nyelvvizsga-bizonyítvány

A külföldi fejlesztésû telc nyelvvizsgarendszer több mint 50 éves múltra tekint vissza, vizsgáit hazánkban is elismerik. Világszerte 25 országban tesznek telc vizsgát.

A telc nemzetközi vizsgahelyekrõl itt olvashatsz:

https://www.telc.net/en/candidates/find-examination-centre.html

Tervezz hosszútávra!

Sokan az egyetemi felvételire készüléskor szembesülnek azzal, hogy plusz pontokért nyelvvizsgát kell tenniük. Ekkor gyakran hallani a tanulóktól: Mindegy milyen nyelvvizsga, csak járjon érte felvételinél többletpont!

Jó tanács: Ne csak a jelenben gondolkozz, a nyelvtudásod és a róla szerzett nyelvvizsga-bizonyítvány a jövõbe való befektetés! A késõbbiekben, már az egyetemi évek alatt és annak befejeztével a munkaerõpiacon megmutatkozik az akkreditált és egyben nemzetközi nyelvvizsga elõnye:

  • a hazánkban mûködõ külföldi vállalatoknál: gyakorlat, ösztöndíjak, tanulmányutak, munkavállalás,
  • külföldön: egyetemi tanulmányok, munkavállalás, letelepedés esetén.

Példa:

Külföldön, német nyelvterületen a külföldi munkavállalók részére az orvosi, ápolói munka végzésének feltétele lehet a megfelelõ telc nyelvvizsga megszerzése. Így, ha egészségügyi szakirányba tervezel továbbtanulni, e vizsga választásával a késõbbiekben jelentõsen egyszerûbb lesz a végzettséged külföldi elfogadtatása.

Ha szeretnéd, hogy nyelvtudásodat a késõbbiekben minél szélesebb körben is elismerjék, akkor érdemes akkreditált (hazánkban elfogadott) és egyben nemzetközi elismertségû nyelvvizsgát választani, pl. egy sikeres komplex telc vizsgával két bizonyítványt szerezhetsz! Az önéletrajzodban feltüntetett nemzetközi minõsítés hitelesen igazolja nyelvtudásodat, ezáltal növelheted az esélyedet a nemzetközi színtéren is.

Elismertségérõl itt tájékozódhatsz:

Nyelvvizsgadíjak

Hasonlítsd össze az egy (Magyarországon érvényes) bizonyítványt adó vizsgák díjait a kettõ (magyar és nemzetközi) bizonyítványt is adó (pl. telc vizsga) díjával! Ez a legnépszerûbb általános B2-es vizsgák esetében így néz ki jelenleg:

Euroexam: 49.000 Ft.

Origó: 50.000Ft.

telc: 46.800 Ft.

Látható, hogy közel hasonló vizsgadíjért érdemesebb a két bizonyítványt adó telc vizsgát választani.

Szerző:

Témák:

Ajánlott tartalmak:

Felkészítés és értékelés – telc angol B2 íráskészség feladatokra

Előadó: Lélekné Ivony Zsófia, telc vizsgáztató és vizsgahely vezető: https://helikonstudio.hu/ A videóban látható feladatokat innét tudják letölteni: https://telc.hu/mintafeladatok/ Vegyen részt a következő online webináriumunkon: https://telc.hu/webinarium/

Részletek
Felkészítés és értékelés – német B2 levélírás feladatra.

Előadó: Koncsag Réka német nyelvi coach, telc vizsgáztató https://koncsagreka.hu/ A videóban látható feladatokat innét tudják letölteni: https://telc.hu/mintafeladatok/ Vegyen részt a következő online webináriumunkon: https://telc.hu/webinarium/

Részletek
Deutsch C1 Hochschule – A vizsgáztatás tapasztalatai

ELŐADÓ: Kovács Andrea telc vizsgáztató és tréner Vegyen részt a következő online webináriumunkon: https://telc.hu/webinarium/

Részletek

Címkék:

Tudásbázis

Gyakori kérdések a nyelvvizsgáról

Lépjen velünk kapcsolatba:

Kapcsolati Űrlap