Tudásbázis

Gyakori kérdések a nyelvvizsgáról
Szerző:

Melyik nyelvvizsgát válaszam?

Nézd meg, melyik nyelvvizsgatípus való neked!

Segítünk eligazodni a nyelvvizsgák útvesztőjében! Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, így könnyítve a vizsgák közti tájékozódást.

Tippeket, jó tanácsokat is olvashatsz, hogy sikerüljön kiválasztanod a saját tudásodnak és célodnak megfelelőbb nyelvvizsgát.

Akkreditált vagy nemzetközi vizsga?
Akkreditált nyelvvizsga

A magyar állam által elismert vizsga pl.: a felsőoktatási felvételinél többletpontokhoz, diploma átvételéhez beszámítható stb…. Ezek között vannak hazai (pl.: BME, Origo, Pannon, Euro stb…) és külföldi (pl.: telc, Goethe, ÖSD stb…) fejlesztésűek is.

Nemzetközi nyelvvizsga

Mivel az Európai Unió egységesen jogilag nem szabályozza a nyelvvizsgák elfogadását, így olyan nyelvvizsga nincs, ami minden államban azonos módon elismert lenne. Tehát országonként eltérő lehet egy-egy nyelvvizsgarendszer által kibocsájtott bizonyítvány elfogadása.

Számos nyelvvizsgát azonban több országban is elfogadnak, így nemzetközi elismertséget vívtak ki maguknak. Melyik vizsgát hol, mihez fogadják el, erről érdemes vizsgaválasztás előtt tájékozódni.

Megoldás a telc, ami kettő az egyben.

Mit jelent ez? Mi ebben a jó? Két, akkreditált és nemzetközi, bizonyítványt is szerezhetsz egy vizsgával!

nyelvvizsga-bizonyítvány

A külföldi fejlesztésű telc nyelvvizsgarendszer több mint 50 éves múltra tekint vissza, vizsgáit hazánkban is elismerik. Világszerte 25 országban tesznek telc vizsgát.

A telc nemzetközi vizsgahelyekről itt olvashatsz:

https://www.telc.net/en/candidates/find-examination-centre.html

Tervezz hosszútávra!

Sokan az egyetemi felvételire készüléskor szembesülnek azzal, hogy plusz pontokért nyelvvizsgát kell tenniük. Ekkor gyakran hallani a tanulóktól: „Mindegy milyen nyelvvizsga, csak járjon érte felvételinél többletpont!”

Jó tanács: Ne csak a jelenben gondolkozz, a nyelvtudásod és a róla szerzett nyelvvizsga-bizonyítvány a jövőbe való befektetés! A későbbiekben, már az egyetemi évek alatt és annak befejeztével a munkaerőpiacon megmutatkozik az akkreditált és egyben nemzetközi nyelvvizsga előnye:

  • a hazánkban működő külföldi vállalatoknál: gyakorlat, ösztöndíjak, tanulmányutak, munkavállalás,
  • külföldön: egyetemi tanulmányok, munkavállalás, letelepedés esetén.

Példa:

Külföldön, német nyelvterületen a külföldi munkavállalók részére az orvosi, ápolói munka végzésének feltétele lehet a megfelelő telc nyelvvizsga megszerzése. Így, ha egészségügyi szakirányba tervezel továbbtanulni, e vizsga választásával a későbbiekben jelentősen egyszerűbb lesz a végzettséged külföldi elfogadtatása.

Ha szeretnéd, hogy nyelvtudásodat a későbbiekben minél szélesebb körben is elismerjék, akkor érdemes akkreditált (hazánkban elfogadott) és egyben nemzetközi elismertségű nyelvvizsgát választani, pl. egy sikeres komplex telc vizsgával két bizonyítványt szerezhetsz! Az önéletrajzodban feltüntetett nemzetközi minősítés hitelesen igazolja nyelvtudásodat, ezáltal növelheted az esélyedet a nemzetközi színtéren is.

Elismertségéről itt tájékozódhatsz:

Nyelvvizsgadíjak

Hasonlítsd össze az egy (Magyarországon érvényes) bizonyítványt adó vizsgák díjait a kettő (magyar és nemzetközi) bizonyítványt is adó (pl. telc vizsga) díjával! Ez a legnépszerűbb általános B2-es vizsgák esetében így néz ki jelenleg:

BME: 30.000 Ft.

Origó: 33.000 Ft

Pannon: 28.000 Ft+ 2000-3500 Ft regisztrációs díj

telc: 35.800 Ft.

Látható, hogy közel hasonló vizsgadíjért érdemesebb a két bizonyítványt adó telc vizsgát választani.

Szerző:

Témák:

Ajánlott tartalmak:

Melyik nyelvvizsgát válaszam?

Nézd meg, melyik nyelvvizsgatípus való neked! Segítünk eligazodni a nyelvvizsgák útvesztőjében! Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat, így könnyítve a vizsgák közti tájékozódást. Tippeket, jó tanácsokat is …

Részletek →
Nyelvvizsgatípusok

Egynyelvű vagy kétnyelvű vizsga Felvételinél a többletpontokhoz vagy diploma megszerzéséhez mindkét vizsga elfogadott. Mi a különbség? Az egynyelvű vizsga négy készséget mér: olvasáskészség, íráskészség, beszédértés, …

Részletek →
Nyelvvizsga feladatok

Ma már a nyelvtanulók rengeteg helyen és több formában találhatnak feladatokat. A nyelvvizsgára készülők a bőség zavarában gyakran ide-oda kapkodva megoldanak néhányat, majd nekivágnak a …

Részletek →

Címkék:

Ajánlott kiadványok:

Minden egy könyvben: az összes tipp, a felkészítő feladatok, mintateszt, letölthető hanganyag. Használható csoportos és egyéni nyelvtanuláshoz.

A tippek a levélíráshoz abban segítenek a vizsgára készülőknek, hogy kifejezetten az írásbeli kifejezési készségüket fejlesszék, és ezáltal jobb eredményt érjenek el a telc angol B2 vizsgán.

Ideális kiegészítő anyag német B2 szintű tanulók számára, hogy elmélyítsék nyelvtani ismereteiket, és ezáltal nagyobb önbizalmat szerezzenek a kommunikációban.

Az Einfach weiter Deutsch B2 a német telc B2 vizsgára készülők számára készült kiadványunk.

Lépjen velünk kapcsolatba: